Cégünkről Hírek GY.I.K. Böngésző Kapcsolat

Vitaminokkal csökkenthető az egyik legrosszabb ráktípus kockázata

Vitaminokkal csökkenthető az egyik legrosszabb ráktípus kockázata

C- és E-vitamin, valamint szelén fokozott bevitelével jelentősen csökkenthető a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázata.

Világszerte több mint 250 ezer ember hal meg évente hasnyálmirigyrákban, ráadásul ennél a daganattípusnál a legrosszabbak a túlélési esélyek: a betegek alig 3 százaléka éli meg a diagnózist követő ötödik év végét. Kialakulását genetikai tényezők is befolyásolják, de komoly kockázatnövelő a túlsúly, a dohányzás és a 2-es típusú cukorbetegség.

Feltételezések szerint az étrend is szerepet játszhat a hasnyálmirigyrák kialakulásában, ami magyarázatot adhat arra, miért olyan gyakori bizonyos országokban a betegség, míg máshol alig találkozni vele - olvasható a Gut című gasztroenterológiai szakfolyóirat cikkében.

Az életvitel és a környezeti tényezők, valamint a daganatos megbetegedések közötti összefüggéseket kutató, átfogó európai EPIC program vezetői több mint 23 ezer, 40 és 74 év közötti ember adatait dolgozták fel. A vizsgált populációban a kutatás kezdetét követő 10 évben 49 személynél, majd pár év elteltével további 37 főnél diagnosztizáltak hasnyálmirigyrákot. A daganatos betegek táplálkozási és vitaminfogyasztási szokásait a kutatók egy 4000 egészséges emberből álló kontrollcsoporttal vetették össze, hogy felszínre bukkanjanak az esetleges különbségek.

Az eredményekből kiderült, hogy bizonyos vitaminok és nyomelemek fogyasztásával jelentősen csökkenthető a hasnyálmirigyrák kockázata: a legtöbb szelént fogyasztóknál például feleakkora volt a betegség kockázata, mint azoknál, akik e nyomelemből a legkevesebbet vitték be. Ha a szelénbevitel ráadásul nagyobb mennyiségű C- és E-vitamin fogyasztással társult, a kockázat már 67 százalékkal volt alacsonyabb.

A kutatók szerint a jelenség hátterében az állhat, hogy az antioxidánsok hatástalanítani tudják az anyagcsere melléktermékeként létrejövő káros szabadgyököket, így serkentve az immunválaszt. Ha sikerülne más kutatásokkal is alátámasztani az ok-okozati összefüggést, úgy a hasnyálmirigyrákos esetek legalább 8 százaléka megelőzhető lenne, és az étrend kismértékű megváltoztatása révén jelentősen csökkenthetővé válna a hasnyálmirigyrákos esetek száma.

Forrás: www. origo.hu

Link: http://www.origo.hu/egeszseg/20120724-vitaminokkal-csokkentheto-a-legrosszabb-raktipus-kockazata-hasnyalmirigy.html

Cégünkről Termékek Kapcsolat Letöltések
Férfi ruházat

Hírlevél

Iratkozzon fel Ön is online hírlevelünkre, amelyben tájékoztatjuk legfrissebb akcióinkról, új szolgáltatásainkról!
:
:

Webshoppal kapcsolatos feltételek

Szállítási feltételek Vásárlási feltételek Impresszum Jogi nyilatkozat
© 2011 Minden jog fenntartva.
Új Magyarország Fejlesztési Terv
OK

Hogy jobb élményt nyújthassunk, sütiket (cookie-kat) használunk. További információ