Cégünkről Hírek GY.I.K. Böngésző Kapcsolat

Hogyan károsít a cigarettafüst?

Hogyan károsít a cigarettafüst?
Hogyan károsít a cigarettafüst?
A cigarettafüst a falósejtek aktivitásának gátlásán keresztül csökkenti a tüdőt megtámadó baktériumok elleni küzdelem eredményességét

A cigarettafüst a falósejtek aktivitásának gátlásán keresztül csökkenti a tüdőt megtámadó baktériumok elleni küzdelem eredményességét - írják spanyol kutatók. Ennek során leggyakrabban a légúti fertőzéseket okozó, illetve a krónikus légúti megbetegedések előrehaladását gyorsító Haemophilus influenzae elleni védekezés szenved hiányt az új tanulmány szerint.

A Haemophilus influenzae baktériumok jelenléte egészséges emberekben észrevétlen is maradhat, egyes esetekben ugyanakkor agresszív megbetegedéseket okozhat. Utóbbiak közé tartozik az agyhártyagyulladás, az orrmelléküreg-gyulladás, a tüdőgyulladás vagy a krónikus légcsőhurut (bronchitis). A kórokozót igen gyakran mutatják ki krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) is, illetve a már említett krónikus légcsőhurut esetén.

Az alveoláris makrofágok, vagyis a léghólyagocskákban található fehérvérsejtek részei a tüdő természetes védekezőrendszerének, és alapvető szerepet játszanak a baktériumok okozta fertőzések leküzdésében. Az már korábban is felmerült, hogy a cigarettafüst valamilyen módon kapcsolatba hozható a Haemophilus influenzae okozta fertőzésekkel, eddig azonban nem volt ismert, hogy hogyan. A spanyol Joan March kórház kutatói új tanulmányukban arra kínálnak egy lehetséges magyarázatot, hogy mindez hogyan megy végbe.

A kórokozók elleni védekezés során az alveoláris makrofágok azok, amelyek a baktériumokhoz kapcsolódnak, majd bekebelezik őket: az élő szervezeten kívüli sejttenyészeteken végzett vizsgálatokból kiderült, hogy a cigarettafüst éppen ennek a bekebelezési folyamatnak a hatékonyságát csökkenti. Ez abból vált nyilvánvalóvá a kutatócsoport számára, hogy a cigarettafüstnek kitett makrofágok gyulladáscsökkentő szerrel történő kezelése nem kompenzálta az immunrendszer sejtjeinek hatékonyságcsökkenését.

A tanulmány az Infection and Immunity című szaklap októberi számában jelent meg.

Forrás: Sciencedaily

[origo] egészség

Cégünkről Termékek Kapcsolat Letöltések
Férfi ruházat

Hírlevél

Iratkozzon fel Ön is online hírlevelünkre, amelyben tájékoztatjuk legfrissebb akcióinkról, új szolgáltatásainkról!
:
:

Webshoppal kapcsolatos feltételek

Szállítási feltételek Vásárlási feltételek Impresszum Jogi nyilatkozat
© 2011 Minden jog fenntartva.
Új Magyarország Fejlesztési Terv
OK

Hogy jobb élményt nyújthassunk, sütiket (cookie-kat) használunk. További információ