Cégünkről Hírek GY.I.K. Böngésző Kapcsolat

Hány perc életet nyerhetünk naponta?

Hány perc életet nyerhetünk naponta?
Egy napra vetítve is kiszámolták, hogy mennyivel rövidítik meg az életet a káros szokások, illetve mennyivel hosszabbítják meg az egészséges tevékenységek.

cambridge-i egyetem kutatói nemrég számszerűsítették az egészségkárosító életmód hatásait: az öregedés gyorsaságára, valamint a halálozásra vonatkozó korábbi tanulmányokat használtak fel annak megállapítására, hogy a különféle magatartásformák miként hatnak a várható élettartamra. A British Medical Journal című szaklapban megjelent tanulmány egy napra vetítve szemlélteti, hogy  a különféle magatartásformák mennyit vesznek el az élettartamból, vagy mennyivel hosszabbítják meg.

Kiderült, hogy egy napra vetítve akár 30 percnyit is eltékozolhatunk két cigaretta elpöfékelésével, egy adag vörös hús elfogyasztásával, 5 kilónyi túlsúllyal, az egészségre ártalmatlannak tartott mennyiségen felül két extra alkoholegység bevitelével (ez nőknél összesen 3, férfiaknál 4 egységet jelent), illetve 2 órányi tévénézéssel.

Szerencsére talált a kutatás élettartam-növelő magatartásformákat is: sztatin szedésével, vagy napi maximum egy egységnyi alkohol (ez egy deciliter bornak, egy pohár sörnek vagy 2 cl tömény italnak felel meg) elfogyasztásával egy napra vetítve 30 perccel is hosszabbodhat az életünk. Naponta egy egész órát nyerhetünk 20 perc mérsékelten intenzív testmozgás révén, és 2 órát kaphatunk a mindennapos zöldség- és gyümölcsfogyasztással. A fentiektől függetlenül a nők várható élettartama hosszabb a férfiakénál: ők eleve 2 órát nyernek mindennap (a férfiakhoz képest).

Érzékletes számítási mód

Az egészséges vagy egészségtelen életmód hatásainak egy napra vonatkozó bontása szokatlan megoldás, de könnyebbé teheti annak megértését, mennyit nyerhetünk vagy veszíthetünk az adott tényező következtében. A tanulmányban közölt adatok természetesen átlagok, amelyek életkor, életminőség, illetve populáció függvényében változhatnak.

A kutatás vezetője azt is kiemelte: egy-egy kiugróan egészségtelen eset, például egy szilveszteri berúgás nem befolyásolja jelentősen a várható élettartamot, így - hacsak nem tesszük ugyanezt az elkövetkező évek minden napján - nem érdemes az alkoholegységeket, hamburgereket és cigarettákat elveszített órákra vagy akár napokra átszámolni.

Forrás: origo.hu
Link: http://www.origo.hu/egeszseg/20130102-ennyivel-el-kevesebbet-aki-egeszsegtelenul-el.html

Cégünkről Termékek Kapcsolat Letöltések
Férfi ruházat

Hírlevél

Iratkozzon fel Ön is online hírlevelünkre, amelyben tájékoztatjuk legfrissebb akcióinkról, új szolgáltatásainkról!
:
:

Webshoppal kapcsolatos feltételek

Szállítási feltételek Vásárlási feltételek Impresszum Jogi nyilatkozat
© 2011 Minden jog fenntartva.
Új Magyarország Fejlesztési Terv
OK

Hogy jobb élményt nyújthassunk, sütiket (cookie-kat) használunk. További információ